Vuodesta toiseen ja ympäri

Vuodesta toiseen ja ympäri

tiistai 15. toukokuuta 2018

Pesupäivä, hyvä päivä!

Järvenpään Fillarikerho järjesti Helatorstaina kaikille avoimen pyöränpesutapahtuman, jossa sai tulla pesemään fillaristaan ravat ja pölyt pois. Tarve tapahtumalle oli ilmeinen: kävijöitä tuli välillä niin runsaasti, että pesuvälineet loppuivat kesken. Kuulimme monia tarinoita sitä, miten pyörää ei saa pestyä missään. Joissain taloyhtöissä säännöt kieltävät, naapurit valittavat tai vesi pitäisi kantaa omasta asunnosta ämpärillä pihalle. Autopesulatkaan eivät mielellään ota pyöriä pestäväksi. Tunnelma oli mainio, ihmiset iloisia ja puheliaalla päällä.

Pyysimme kävijöitä kertomaan kokemuksistaan Järvenpäästä pyöräilyn näkökulmasta. Monen monessa keskustelussa ja kirjallisesti jätetyssä palautteessa toistuivat samat aiheet: kanttikivet pois, väylille parempi kunnossapito, pyöräväylät sujuviksi ja katkeamattomiksi, näkemäasiat kuntoon sekä jalankulun ja pyöräilyn selkeä erottelu. Palautetta tuli myös epäselvistä väylämerkinnöistä - ihmiset eivät siis liikenneympäristöä katsomalla ymmärrä, missä kohtaa pyörällä kulloinkin pitäisi liikkua. Sellainen liikenneympäristö on huono. Parhaassa tilanteessa infrastruktuuri olisi ohjaavaa ja anteeksiantavaa. Toisin sanoen: ympärilleen katsomalla ymmärtäisi aina heti ja yksiselitteisesti, missä kenenkin pitää liikkua. Anteeksiantavuus taas tarkoittaa sitä, että inhimillinen virhe ei heti aiheuttaisi vaaratilannetta. Liikenteessä pitää toki itse kunkin olla hereillä ja valppaana, mutta koska olemme vain ihmisiä, niin huomio voi herpaantua.

Pyöränpesutapahtuma oli meille järjestäjille antoisa ja mukava kokemus. Toivomme saavamme järjestää sen uudelleen. Tämä riippuu siitä, antaako Järvenpään kaupunki meille toistekin luvan käyttää matonpesupaikkaa tähän tarkoitukseen. Olemme erittäin iloisia ja kiitollisia että saimme luvan Helatorstaille - ehkä joskus uusiksi?

Erika Weckström

ps lupasimme arpoa tapahtumassa palautelomakkeen jättäneiden kesken monitoimityökalun. Se meni Eero P:lle, johon otamme henkilökohtaisesti yhteyttä.