Vuodesta toiseen ja ympäri

Vuodesta toiseen ja ympäri

lauantai 5. toukokuuta 2018

Pyörätelineitä testattavana


Kirjaston edustalle on ilmaantunut testattavaksi viisi erilaista pyörätelinettä. Kävin tutustumassa niihin. Testattavaksi on tulossa vielä yksi telinemalli lisää, ja viikolla 20 pitäisi voida antaa kaupungille palautetta telineistä. Telineisiin tulee QR-koodit, kirjatoon voi antaa paperilla palautetta ja kaupungin sivuille avataan sähköinen palautelomake.
Kaikki telineet saavat plussaa siitä, että EIVÄT ole vanhanaikaisia eturenkaantappajia, eli kaaria, joihin eturengas työnnetään. Lisäksi kaikkiin saa pyörän rungosta kiinni.
Kultamitalin tässä arvostelussa jakavat telineet 2 ja 3. Siitä seuraavan sijan saa teline 1, telineet 4 ja 5 jäävät hankaluutensa vuoksi hännille. 


Teline 1
Tässä telineessä joka toinen pyörä nostetaan eturenkaasta korkeammalle, mikä tehostaa tilan käyttöä. Eturenkaan tuessa on sivulla lenkki, jonka läpi pyörän saa lukittua rungosta. Testitilanteessa telineessä oli vain yksi toinen pyörä, joten pysäköinti oli helppoa. Kokeilun vuoksi parkkeerasin pyöräni myös aivan toisen pyörän viereen ja totesin telineen ahtaaksi. Vaikka tangot ovatkin eri tasossa, tarttuvat pyörän osat helposti toisiinsa, aivan kuten vanhoissa, tutuissa eturengastelineissä. Täydemmässä telineessä myös runkolukitsemisesta tulee hankalaa, kun täytyy ahtautua pysäköityjen pyörien väliin ylettääkseen lenkkiin. Helpompaa kuitenkin, kuin eturengastelineissä. Kovin paksu rengas ei näihin telineisiin mahdu. Eturenkaan telineeseen mahtuu vain ale 6 cm leveät renkaat.

plussat:
+ runkolukittavuus
+ pyörä pysyy suhteellisen tukevasti pystyssä

miinukset:
-- ahdas
-- täydessä telineessä vaikea saada rungosta lukkoon
-- Pyörän nostelu
Teline 2 Valpastin 
Tämä teline edustaa vähäeleisiä runkolukittavia telineitä. Käytännössä teline on maahan kiinnitetty sarja kaaria. Tähän malliin pyörä on erittäin helppo lukita rungosta mistä kohtaa vain. Kaari myös tukee pyörää kaatumiselta. Välikön leveys on ~74 cm ja siihen on tarkoitettu pysäköitäväksi 2 pyörää. Tämä on käyttäjäystävällinen väljyys. Kaaret on yhdistetty toisiinsa maata myöten kulkevilla putkilla, joitten yli pyörä tyrkätään. Koska eturengasta ei tarvitse työntää mihinkään telineeseen tai rakoseen, mahtuu tähän pysäköimään myös miten leveärenkaisen menopelin tahansa.

plussat:
+ runkolukittavuus
+ väljyys
+ helppous

Teline 3  Vaihtoehto kolme on saman tyyppinen kuin teline 2. Tässä telineessä on kaaret laidoilla, keskellä on P:n muotoiset kaaret. Tässä mallissa ei pyörää tarvitse tyrkätä putken ylitse, eli pyörä on vielä helpompi pysäköidä kuin telineeseen 2. Väljyys on hieman pienempi kuin telineessä 2, 62cm, mutta vielä ihan mukava. Pyörä on erittäin helppo lukita tähänkin malliin mistä kohdasta vain.


plussat:
+ runkolukittavuus
+ väljyys
+ helppous


Teline 4 Ovellan Pyöränoja 
Tässä telineessä on haettu uutta lähestymistapaa pyörän pysäköintiin. Teline koostuu kaarista ja kaaresta ulosvedettävästä koukusta, joka on tarkoitus kiinnittää pyörän vaakaputkeen. Koukun tarkoitus on tukea pyörä pystyasentoon ja vetää sitä kohti kaarta. Pysäköidessä pyörä pitää työntää kynnyksen yli. Käyttöväljyys on mukava, kaarien väli on 69cm. Koukku toiminee parhaiten umpirunkoisilla (ns. miestenpyörä) pyörillä. Testipyörä on avorunkoinen, eli vaakaputkea ei ole. Koukku ylettyi vasta venkslaamisen jälkeen tarttumaan pyörän runkoon ja silloinkin hieman pakottamalla. Lisäksi sen irrottaminen ei ollut aivan kitkatonta.

plussat:
+ uusi lähestymistapa
+ runkolukittavuus

miinukset
-- koukku ei sovellu avorunkoisiin pyöriin
-- hankalahko

Teline 5 Pedalslot
Telinettä kehutaan tukevaksi ja erittäin turvalliseksi. Ideana on lukita pyörän toinen poljinkampi telineeseen, mikä pitää pyörän pystyssä ja tekee myös varkaan elämän vaikeaksi. Kuulostaa hyvältä! Parin minuutin pähkimisenkään jälkeen en kuitenkaan saa poljinkampea sujahtamaan sille tarkoitettuun rakoon ja annan periksi. Jos pyörätelineen käyttöä varten pitää hankkia tutkinto, on se liian hankala. Tämä voisi toimia esimerkiksi lautoilla tai junissa, joissa on henkilökuntaa avustamassa ja kulkuvälineen heilumisen vuoksi pyörien kaatumisriski on suuri.plussat:
+ uusi lähestymistapa
+ varkaille ikävä

miinukset:
-- monimutkainen
-- ei intuitiivinen

Erika Weckström

edit: 9.5. lisätty tietoa palautteen antamisesta.