Vuodesta toiseen ja ympäri

Vuodesta toiseen ja ympäri

keskiviikko 17. toukokuuta 2023

 Tiedote 17.5.2023

Kuntalaisaloitteella halutaan selkeyttää väistämissääntöjä

Järvenpäässä on auki kuntalaisaloite, jolla halutaan käyttöön uusi liikennemerkki. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja selkeyttää väistämissääntöjä. 


Epäselvät väistämissäännöt suojatiellä

Uuden kuntalaisaloitteen tavoitteena on selkeyttää väistämissääntöjä, lisätä liikenneturvallisuutta ja sujuvoittaa liikennettä. Aloitteen ydin on ehdotus ottaa käyttöön liikennemerkki B7 “Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa”. Tällä merkillä osoitetaan, että pyöräilijällä on etuajo-oikeus pyörätien jatkeella. 

 “Tällä hetkellä käytännöt ovat sekavat”, toteaa Tommi Vainikainen, Keski-Uudenmaan polkijat ry:n puheenjohtaja ja aloitteen vireille panija. 

 Nykyisten sääntöjen mukaan jalankulkijalle on annettava esteetön pääsy suojatielle, mutta pyöräilijän ja autoilijan välillä sovelletaan ajoneuvojen välisiä sääntöjä - siitä huolimatta, että pyöräilijä on ylittämässä ajorataa samaa reittiä kuin jalankulkijakin. 

 “Korotettua suojatietä lähestyessä auton kuljettaja hidastaa. Pyörällä liikkuva tulkitsee helposti hidastamisen aikeeksi väistää, ja syntyy hämminkiä ja potentiaalisesti vaarallinen tilanne”, Vainikainen selittää.


Keravalla ja Tuusulassa merkki on jo käytössä

Korotettuja suojateitä rakennettu liikenneturvallisuuden vuoksi mm. koulujen läheisyyteen ja muihin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden paljon käyttämiin ylityspaikkoihin. Järvenpäässä esimerkiksi Kartanon koulun edustalla ja Rantapuistosta kävelykadulle siirryttäessä on korotetut suojatiet. Korotetut suojatiet ovat yhdistettyjen pyöräteiden ja jalkakäytävien yhteydessä. 

Keravalla ja Tuusulassa B7-liikennemerki on jo käyttöön tietyillä korotetuilla suojateillä. Nyt auki olevalla kuntalaisaloitteella toivotaan merkit käyttöön myös Järvenpäässä. 

“Liikennemerkillä B7 suojatien yhteydessä voidaan väistämisvelvollisuus määrätä vastaamaan nykyistä enemmistön arjessa noudattamaa liikennekäyttäytymistä sekä parantaa liikenneturvallisuutta”, Vainikainen perustelee.

 

Kuntalaisaloitteen voi lukea ja allekirjoittaa osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/32037