Vuodesta toiseen ja ympäri

Vuodesta toiseen ja ympäri

perjantai 27. lokakuuta 2017

Häpeähattu päähän, Järvenpää!

Torstain vastaisena yönä alkoi tulla märkää lunta tupruttamalla. Tämän ei pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä, koska asiasta oli uutisoitu ja sääennusteissa puhuttu etukäteen.

Torstaiaamun ja perjantai-illan välillä olen pyöräillyt keskustassa, Rautatieaseman tuntumassa, Pajalassa ja JUSTin suunnalla. Torstaina aurattuja väyliä oli 0 metriä, perjantai-iltana löytyi sentään huollettua väylää Seutulantien urheilukentän laitaa kulkeva yhdistetty väylä ja pätkä Helsingintietä. Näilläkään kohdin ei tosin tien ylityskohtia oltu huollettu, vaan ylitettävänä oli kaikkialla leveitä loskavalleja.

En ole yrittänyt pyöräillä missään takaperukan kinttupolulla, vaan paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä joka päivä, aamusta iltaan. Mannilantie, Helsingintie, Pajalantie ja Kaskitie kuuluvat kaupungin määrittämään A-prioriteettiluokkaan talvikunnossapidossa – paperilla oikein hyvä päätös, kadun päällä ei tätä voinut mistään päätellä. Olen tervejalkainen ja kokenut talvipyöräilijä, ja silti olen tällaisissa olosuhteissa vaikeuksissa. Voin vai arvella miten hankalaa on kulkea kainalosauvoilla, rollaattorilla, pyörätuolilla tai lastenrattaitten kanssa. Ainoa järkevä keino päästä eteenpäin tällaisissa tilanteissa onkin siirtyä pyörän kanssa ajoradalle, minkä tieliikennelakikin sallii (Tieliikennelaki §8).

Järvenpään kestävän kasvun ja hyvinvoinnin strategiassa on päämääränä kestävän liikkumisen, eli kävelyn, pyöräilyn ja julkisen liikenteen osuuksien kasvattaminen. Auraustehoista voisi ennemmin päätellä, että jokainen kynnelle kykenevä halutaan patistaa oman auton rattiin lyhyilläkin matkoilla. Järvenpää on pieni kunta ja keskusta-alue on tiivis, joten täällä olisi hyvinkin potentiaalia kasvattaa pyöräilyn ja kävelyn osuuksia, mutta pelkällä toivomisella ja valistuksella se ei tapahdu. Reittien on oltava sellaisessa kunnossa, että niitä pitkin voi kulkea.

Kaupungille voi antaa palautetta katukunnossapidosta palautelomakkeella täällä: https://asiakaspalaute.jarvenpaa.fi/asiakas.cgi?toiminta=etusivu Kannustan jokaista Fillarikerholaista ja muuta aktiivista arkiliikkujaa huomauttamaan väylien surkeasta kunnosta.